Halloween

Grijzende pompoenkoppen en griezelige heksen. Steeds vaker zijn ze eind oktober te zien in winkeletalages en woonwijken. Kinderen verkleden zich als magere Hein of vermommen zich tot een bebloed slachtoffer van een gruwelijk misdrijf. Halloween, het gruwelfeest bij uitstek, krijgt steeds meer voet aan de grond in ons land. Is Halloween wel zo onschuldig als het lijkt? En waar komt dit feest eigenlijk vandaan

Halloween is van oorsprong een Keltisch feest waarbij in de nacht van 31 oktober delen van de oogst, dieren en zelfs mensen werden geofferd. Mensen dachten dat juist in deze nacht de scheidslijn tussen hier en nu en het hiernamaals heel dun was. Daardoor konden de doden ‘makkelijk’ terugkeren op de aarde. Ook de slechte geesten zouden daarbij aanwezig zijn. Daar komen de verkleedpartijen tot bloederige bruiden en spookachtige skeletten vandaan.

“Ach ja”, denkt u misschien, “wat maakt dat uit? We vieren gewoon een feestje, de kinderen vinden het leuk, niet zo moeilijk doen hoor!” Maar pas op! Met Halloween staan de duisternis en de dood centraal, die worden zelfs gevierd. Maar de dood is niet iets om de spot mee te drijven; de dood is ernstig. We zeggen weleens: “de dood hoort bij het leven”, maar dat was oorspronkelijk niet zo. Toen God de hemel en de aarde had gemaakt, was er nog geen dood. De mens was gemaakt om voor altijd te leven. In harmonie met God – zijn Maker -, met de dieren, met de natuur en met elkaar. Maar de ongehoorzaamheid van de eerste mensen (Adam en Eva) – zij luisterden naar de leugens van de duivel – kwam de dood in de wereld. Dat is helemaal geen reden voor een feestje! Met de dood valt niets te vieren.

Is hiermee alles gezegd? Nee, want de dood heeft niet het laatste woord. Jezus, de Zoon van God, zegt in de Bijbel: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’ (Johannes 14:6). Hij heeft de dood overwonnen. Door Hem (Jezus) komt er licht in plaats van duisternis en leven in plaats van dood. Hoe? Door Zijn lijden en sterven. Waarom? Zo maakte Hij (Jezus) het mogelijk dat mensen die nu op een doodlopende weg bij God vandaan gaan, weer op de Weg terug tot God gebracht worden. En voor wie op die Weg gaan, wacht een feest van licht en leven in de hemel.

In de Bijbel kunt u over dagelijks terugkerende onderwerpen veel meer lezen. Wilt u geheel vrijblijvend onze schriftelijke Bijbelcursus (via internet) volgen? Bezoek dan www.schriftelijkebijbelcursus.nl of gebruik de link op onze website.

Voor vragen, ook over leven en dood, kunt u terecht op één van de activiteiten vanuit ‘De Lichtboei’, Vriesdongen 1 te Breda (www.inloopdelichtboei.nl). Daar kunt u ook terecht voor een gratis Bijbel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden