Foto: Hans van Berkel

Zondag 27 oktober Van Oers Marathon Brabant

Het is al meer dan dertig jaar traditie in het laatste weekend van oktober: de Van Oers Marathon Brabant in Etten-Leur. Ook dit jaar weer rennen duizenden deelnemers over het parcours, dat langs het Winkelhart loopt.

De marathon is ontstaan in 1983, toen Atletiekverenging Achilles zijn vijftienjarig bestaan vierde en – eenmalig! – Een marathon wilde organiseren. Er deden toen duizend marathonlopers mee en de uitslagen werden destijds nog met de hand opgeschreven. De marathon was een zodanig groot succes, dat het evenement dit jaar aan zijn 37ste editie toe is. Overigens was de animo voor deelname niet altijd zo groot als die nu is. In de jaren negentig liep de interesse voor hardlopen wat terug, wat terug te zien was in het aantal deelnemers. De Stichting Marathon Brabant, organisator van het evenement, verwacht dat  op alle afstanden samen ruim 4000 lopers meedoen!

Snel parcours

Het parcours van Etten-Leur wordt geroemd vanwege de snelheid: het is volledig verhard en helemaal vlak. Menig marathonloper verbreekt daarom in Etten-Leur z'n persoonlijk record.

Goede doel

Naast de hele en de halve marathon zijn er diverse afstanden en evenementen voor lopers van alle categorieën. Bij een aantal afstanden hebben de lopers niet alleen zelf een leuke en sportieve dag, maar steunen ze ook het goede doel. Zo wordt een groot deel van de opbrengst van de Modoc Familieloop – waaraan het hele gezin kan meedoen – gedoneerd aan de Harold van Zundert Stichting.

Moedig de lopers aan!

Op de dag van de marathon is het koopzondag in het Winkelhart. U kunt de hardlopers dus aanmoedigen tussen het shoppen door! De Bisschopsmolenstraat is een goede plek om de lopers in actie te zien, maar ook de Markt en de start aan de Oude Bredaseweg zijn gezellige plaatsen om een kijkje te nemen. Op het Raadhuisplein en centrum wordt de gehele  dag muziek gemaakt door blaaskapellen en slagwerkers. In het buitengebied zijn 2 DJ's bezig de lange afstand lopers muzikaal te ondersteunen.

Inchrijven via website nog mogelijk tot en met zondag

- Het parcours van de marathon is grotendeels het parcours ook van de halve marathon. Alleen loopt de hele marathon het in twee gedeeltes, deel een is een grote en deel 2 is een kleine lus.

- Op de dag van de marathon zijn zo'n 400 vrijwilligers in touw om alles goed te laten verlopen.

- De deelnemers komen uit alle windstreken. Natuurlijk is het merendeel van de deelnemers Nederlands of Belgisch, maar er zijn ook lopers uit Engeland, Duitsland, Amerika, ja zelfs uit India. en Zij komen graag naar Etten-Leur komen.

- Aan de hele marathon doen jaarlijks zo'n 300 lopers mee. De populairste afstand is de tien kilometer, waar meestal ongeveer 1.100 lopers aan meedoen.

- Je kunt tot en met zondag tot een half uur voor een afstand digitaal inschrijven. Je kan bij wijze van spreken je mobiele telefoon meenemen zaterdag en zondag naar Nieuwe Nobelaer en daar inschrijven. Of thuis even op de laptop, computer en het startnummer afhalen in Nieuwe Nobelaer.

Voor de Modoc familieloop is een uitzondering gemaakt, je loopt daar immers voor een goed doel. Je kunt na 15.00 uur wanneer de digitale inschrijving is gestopt nog startnummers kopen, zelfs ook nog op de Markt bij de informatiestand tot vlak voor de start.

Nog meer weten? Kijk dan op www.marathonbrabant.nl

Meer berichten