Frans Timmermans komt nu 12 november naar Breda ter ere van Poolse bevrijders

Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, komt op dinsdag 12 november naar Breda ter ere van 75 jaar Poolse bevrijding. Eind oktober moest hij afzeggen vanwege ziekte. In het Onze Lieve Vrouwelyceum neemt Timmermans een exemplaar in ontvangst van het boek 'Held zonder vaderland' van Miriam Guensberg, dochter van een Poolse bevrijder.  Tijdens de presentatie staat de tragiek en de moed van alle Polen die ons land bevrijdden centraal. 'Held zonder Vaderland' schetst het verscheurde leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg, die als net afgestudeerd arts zijn leven waagde bij de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. 

Dolek Guensberg is, net als tienduizenden andere Poolse strijders, na de oorlog niet teruggekeerd naar zijn vaderland. Polen werd direct na de oorlog geofferd aan het communistische Rusland. Poolse veteranen die toch terug gingen, werden gezien als landverraders en maar al te vaak gemarteld, verbannen of vermoord.

In Nederland kreeg het Poolse leger ook geen erkenning voor hun grote aandeel bij het bevrijden van ons land. Veel Nederlanders weten nog steeds niet dat het Poolse bevrijdingsleger numeriek de vierde geallieerde macht was. Timmermans heeft zich eerder met succes hard gemaakt voor eerherstel van General Sosabowski en de Poolse parabrigade.

"Herdenken is essentieel, maar niet voldoende", aldus Frans Timmermans. "De enige echte manier om al degenen die vochten en stierven voor onze vrijheid eer aan te doen, is deze nalatenschap te koesteren, te beschermen en te versterken, iedere dag, met elkaar."

Iedereen die de Poolse bevrijders een warm hart toedraagt is welkom tijdens de bijeenkomst. Aanmelden is verplicht door een mail te sturen naar Marjo van Lijssel: M_vlijssel@hetnet.nl.

Meer berichten