Lancering Mantelzorgtest Breda tijdens 'Weekend van de Mantelzorg'

In Breda zijn er ontzettend veel mensen die 'gewoon' voor hun man met dementie zorgen, die elke week een buurvrouw naar het ziekenhuis rijden voor een dialyse of die een kennis helpen met de administratie of boodschappen. Veel mensen zorgen zo lange tijd voor een ander. Misschien wel zonder dat ze zichzelf als mantelzorger zien. De hulp en ondersteuning die ze bieden is echter onmisbaar. En alleen vol te houden als zij ook goed voor zichzelf zorgen. Toch wordt mantelzorg vaak nog gecombineerd met een eigen druk leven, een gezin, baan en hobby's. Tijdens het Weekend van de Mantelzorg van 8 tot en met 10 november, worden ze daarom in het zonnetje gezet met daarbij een heel groot dankjewel! Een mooi moment om de nieuw gelanceerde mantelzorgtest Breda onder de aandacht te brengen.

Mantelzorg kan veel van een persoon vragen. Door de intensiteit van de zorg, de duur, de emotionele en psychische belasting en sociale eenzaamheid is er vaak sprake van overbelasting. Om mantelzorgers daar tijdig inzicht in te geven en tips te geven hoe dit te voorkomen, hebben Zorg voor elkaar Breda en zorgverzekeraar CZ met ondersteuning van het ministerie van VWS een mantelzorgtest ontwikkeld: https://breda.mantelzorgtest.nl. Deze eenvoudige online test helpt mantelzorgers om beter de balans te bewaken tussen zorg voor een naaste en aandacht en tijd voor henzelf. Daarnaast biedt de Mantelzorgtest een lokaal hulpaanbod van organisaties die (zorg)taken uit handen kunnen nemen.

Mantelzorgers zorgen vaak lange tijd voor een ander. Tijdens het 'Weekend van de Mantelzorg' worden de rollen omgedraaid: dan wordt door StiB voor de mantelzorgers in Breda gezorgd. Op verschillende plekken in de stad worden sportieve, ontspannen en culinaire activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Op die manier worden zij bedankt voor hun steun en inzet. Op vrijdag 8 november verzorgt wethouder Miriam Haagh de aftrap van het 'Weekend van de Mantelzorg' bij een feestelijke high tea bij de Uitdaging in Ulvenhout. Miriam Haagh: "Als mantelzorger heb je vaak je bordje vol. Het is soms een hele uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Om de zorg voor een ander te kunnen blijven doen is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Daar kun je zelf voor zorgen, maar in Breda kun je ook rekenen op hulp en ondersteuning door bijvoorbeeld Zorg voor elkaar Breda en StiB. Dit weekend zetten zij mantelzorgers in het zonnetje om ze te bedanken. Een mooi gebaar voor mooie mensen."

Als blijk van waardering ontvangen mantelzorgers die zorgen voor iemand in de gemeente Breda de mantelzorgwaardering. Deze waardering bestaat uit een VVV-cadeaukaart ter waarde van 75 euro. Met deze cadeaukaart hebben mantelzorgers keuze uit duizenden winkels en webshops, maar ook attractieparken, wellness en musea waar deze kaart te besteden is. Aanvragen van de waardering kan tot 30 november 2019 via www,bredawaardeert.nl of 076 – 750 32 00 (op werkdagen van 9-13 uur).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden