Foto:

Herenboeren Breda bijna van start!

Herenboeren Breda staat aan de vooravond van de oprichting van een coöperatie. Als alles volgens planning verloopt, dan gaat de boerderij op 1 januari 2020 van start. Vanaf dat moment gaan maximaal 200 huishoudens in een coöperatie gezamenlijk een gemengd boerenbedrijf runnen. Dit doen zij samen met een boer, waar momenteel een vacature voor is opengesteld.

Een Herenboerderij is een kleinschalige, gemengde coöperatie van bewuste consumenten. Ze vormen uit hun midden zelf het bestuur en beslissen gezamenlijk wat voor groenten, fruit en vlees geproduceerd worden. Gezamenlijk nemen ze een boer in loondienst die de dagelijkse leiding op de boerderij heeft en op een duurzame en professionele wijze en exclusief voor de leden voedsel produceert. De leden hoeven voor hun lidmaatschap niet te verhuizen, maar blijven gewoon in hun eigen huis wonen; je komt wekelijk vers voedsel ophalen bij de boerderij. De Herenboerderij in Breda wordt de derde boerderij in Nederland; eerder zijn er ook al boerderijen opgericht in Boxtel en Loenen.

Afgelopen twee jaar is een groep kartrekkers druk bezig geweest om huishoudens te enthousiasmeren over het concept. Daarnaast zijn zij samen met Herenboeren Nederland en de gemeente Breda druk bezig geweest met het zoeken naar een geschikte locatie. Deze hebben zij gevonden in buurtschap Lies. Op de hoek van de Sprundelsebaan en de Liesdreef is een mooi stuk grond van circa 20 hectare beschikbaar dat vanaf 1 januari 2020 gepacht kan worden. Op 14 december worden alle aangesloten huishoudens uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste vergadering van de coöperatie. Hierin worden de uitgewerkte plannen gepresenteerd.

Bij de Herenboerderij hoort ook een boer. Daarvoor is op dit moment via Herenboeren Nederland een vacature opengesteld. De coöperatie is op zoek naar een agrarische bedrijfsleider die als de 'waard' van de Herenboerderij optreedt. Hij of zij plant, coördineert, stuurt en controleert alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering van het voedsel. Daarnaast moet de boer ook kennis hebben van wet- en regelgeving zoals de gecombineerde opgave, mestboekhouding en andere verplichte zaken. Maar bovenal moet hij/zij open staan voor het onderhouden van een goede relatie met het bestuur van de coöperatie en de community. Wie geïnteresseerd is kan meer informatie vinden op www.herenboeren.nl (bij nieuws).

Nu de coöperatie bijna compleet is, kunnen de laatste huishoudens instappen. De Herenboeren maken daarvoor nog een ronde langs een aantal Bredase middelbare scholen. Op 19 november zijn zij aanwezig tijdens het Campuscollege (Markenhage, Orion en Michael College), 27 november op het Stedelijk Gymnasium en op 10 december is er een info-avond op het Onze Lieve Vrouwelyceum. Voor aanvangstijden en aanmelden ga je naar de website: www.breda.herenboeren.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden