Tijdens 'Kerst met Anton Pieck' op zondag 15 december op het Begijnhof is er ook weer een toneelroute, die de negentiende-eeuwse leefwereld van de Bredase begijnen tot leven brengt.
Tijdens 'Kerst met Anton Pieck' op zondag 15 december op het Begijnhof is er ook weer een toneelroute, die de negentiende-eeuwse leefwereld van de Bredase begijnen tot leven brengt. (Foto: Margret Tielemans)

Zondagmiddag 15 december weer 'Kerst met Anton Pieck' op het Begijnhof!

Op zondag 15 december 2019 tussen 12.00 en 18.00 uur wordt op het Begijnhof het tweejaarlijkse evenement Kerst met Anton Pieck gehouden. Het Begijnhof is weer in kerstsfeer gebracht met een verlichte kerstboom en een levensgrote kerststal. Het hof is getooid met festoenen en kransen terwijl de deuren van de woningen zijn voorzien van kersttakken. Het Begijnhofmuseum in de woning Catharinastraat 29 op het hof is opengesteld. In de opkamer van dat huis is een begijn doende met borduurwerk.

Tentoonstelling Anton Pieck – het stille hof

De tentoonstelling Anton Pieck – het stille hof, die te bezichtigen is in de Begijnenzaal, bestaat uit enkele originele kunstwerken van Anton Pieck, met name betreffende het begijnhof te Lier, en is samengesteld door het Anton Pieck Museum te Hattem. Tijdens het kerstevenement vinden bij deze tentoonstelling in de Begijnenzaal vertellingen plaats van de bekende novelle van Felix Timmermans: 'De zeer schone uren van juffrouw Symforosa, begijn te Lier'.

Toneelroute

Binnen het historische decor van het begijnhof brengt een toneelroute, geschreven door Jan Jonk, de negentiende-eeuwse leefwereld van de Bredase begijnen tot leven. Men treft onder andere de portierster, novicen, de kosteres met de misdienaar, de hofmeesteres met het college van voogden en begijnen die op ouderwetse wijze de was doen en het linnen 'op de bleek' leggen. De route speelt zich af op diverse locaties op het Begijnhof die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. De regie is in handen van Simone de Kuyper.

 Muziekoptredens

In de Waalse Kerk en de Catharinakerk zijn gedurende de middag verschillende muziekoptredens alsmede op het hof en in de tuin van de voormalige pastorie. 

Muziekrooster Waalse Kerk

13.45 uur tot 14.15 uur  Groot Evenementen Koor Breda
14.30 uur tot 15.00 uur  Vrouwenkoor Breda
15.15 uur tot 15.45 uur  Stedelijk Jeugdkoor Breda
16.00 uur tot 16.30 uur  De Baronica's
16.45 uur tot 17.15 uur muzikaal duo
17.30 uur tot 18.00 uur  FourXmas

Muziekrooster Catharinakerk op het Begijnhof

12.30 uur tot 13.00 uur  Instrumentaal kwartet Giocoso
13.15 uur tot 13.45 uur Instrumentaal kwartet Giocoso
14.00 uur tot 14.30 uur Kathedrale Cantorij
15.00 uur tot 15.30 uur  Kathedrale Cantorij
16.00 uur tot 16.30 uur Kathedrale Cantorij

Buitenoptredens

Op het Begijnhof en in de tuin van de voormalige pastorie door het Stedelijk Jeugdkoor Breda en Jeroen van den Bosch op accordeon.

Oude ambachten

Direct bij binnenkomt in het poortgebouw kunt u het gezellige Poppenhuismuseum bezoeken. Ook zijn demonstraties van oude ambachten te zien. In de tuin van de voormalige pastorie, waar een kleine kerstmarkt is opgesteld, laat Smederij van der Woerd zien hoe, met hamer en aambeeld, smeedwerk wordt gemaakt. Op de binnenplaats van het kleine hof demonstreert De Papiermaecker uit Exloo het procedé van geschept papier. Ook zullen enige kerstversnaperingen te verkrijgen zijn.

Alle genoemde locaties en activiteiten zijn gratis toegankelijk. 
 

Meer berichten