Jong JGZ vaccineert zwangere vrouwen tegen kinkhoest

Vanaf 16 december 2019 wordt de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De uitvoering hiervan wordt verzorgd door de jeugdgezondheidszorg. In Breda halen zwangere vrouwen deze '22 wekenprik' bij Jong JGZ.   
 
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is zeer besmettelijk. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby's. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Elk jaar belanden er ongeveer 120 pasgeboren baby's met kinkhoest in het ziekenhuis. Soms komt het zelfs voor dat een baby eraan overlijdt.  
 
22 wekenprik Om ervoor te zorgen dat baby's meteen vanaf de geboorte beschermd zijn tegen deze zeer besmettelijke ziekte, neemt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren op in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie wordt gratis aangeboden vanaf 22 weken zwangerschap en heet daarom 22 wekenprik. Zwangere vrouwen ontvangen geen oproep, maar ontvangen een informatiepakket met uitnodiging van hun verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Vervolgens kunnen ze zich melden bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in hun regio. In Breda is dit Jong JGZ. 
 
Inloopspreekuren Jong JGZ verzorgt de uitvoering van de 22 wekenprik via inloopspreekuren op de vier consultatiebureaus in Breda. Het advies is om vanaf 22 weken zwangerschap zo snel mogelijk de vaccinatie te halen.  
 
Meer informatie Kijk voor meer informatie en de tijden en locaties van de inloopspreekuren op www.jongjgz.nl/22wekenprik. Lees meer over de RIVM-campagne op www.22wekenprik.nl.  
 
Careyn Jeugd en Gezin wordt Jong JGZ Vanaf 1 januari 2020 is Jong JGZ de nieuwe handelsnaam van Careyn Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Jong JGZ blijft binnen het samenwerkingsverband Jeugdgezondheidszorg West-Brabant de jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen in Breda uitvoeren.

Meer berichten