Start 68e editie NK Metselen ‘anno 1953’

Op 16 januari start in Breda het NK Metselen 2020. Bij Bouwschool Breda strijden 4e-jaars VMBO leerlingen bouwtechniek om een plek in de landelijke finale. Deze is in maart in het Brabantse Someren.

De Nederlandse baksteenindustrie, sinds 1953 de onvermoeibare motor achter deze talentenjacht, wil met het kampioenschap het metselvak promoten en de instroom van jongeren naar het metselonderwijs bevorderen.

7 regionale voorronden

Het NK Metselen 2020 kent zeven regionale voorronden en een driedaagse, landelijke finale. De 1e voorronde is bij Bouwschool Breda en vindt tegelijk plaats met de Open Dag van dit regionale bouwopleidingsbedrijf.

Start van de voorronde is op donderdag 16 januari om 10.00 uur aan de Biesdonkweg 31 in Breda. Iedereen is op vrijdag 17 januari vanaf 13.00 uur van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen bij de laatste strekken en getuige te zijn van een feestelijke prijsuitreiking. Die is om 17.00 uur als wethouder Miriam Haagh van Breda bekendmaakt welke metselleerling zich heeft gekwalificeerd voor deelname aan de landelijke finale.

Na de eerste voorronde in Breda volgen in februari en maart nog wedstrijden in Oosterbeek, Nieuwleusen, Nunspeet, Leeuwarden, Sappemeer en Mierlo. Meer informatie over deze voorronden en het NK Metselen 2020 is te vinden op de website van de metselwedstrijden.

12 finalisten naar Someren

De twaalf beste deelnemers uit de regionale voorronden kwalificeren zich voor de landelijke finale. Tijdens een driedaags metselevenement nemen zij het tegen elkaar op in Someren. In een allesbeslissende eindstrijd strijden zij van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 maart om de 'Zilveren Troffel'. Het winnen van deze trofee betekent eeuwige roem, maar ook een gouden toekomst als metselaar. Finalelocatie is de campus van het Varendonck College in Someren. De twaalf daar te metselen Praatbankjes zijn naar winnend ontwerp van studenten Bouwkunde TU Delft. Na afloop krijgen de banken een permanente plek op de campus.

Goed vakonderwijs

Met het organiseren van een landelijke vakwedstrijd voor leerling metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) al sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Doel is de instroom van jong metseltalenten te bevorderen en goed vakonderwijs te stimuleren. Voldoende instroom is van belang op een moment dat de uitvoerende bouw kampt met een groot tekort aan vakkrachten, waaronder metselaars, terwijl er tegelijk een grote maatschappelijke opgave tot verduurzaming van gebouwen wacht.

Meer informatie en bezoek

Informatie over alle wedstrijdlocaties, het verloop van de wedstrijden en over de deelnemers, is te vinden op www.metselwedstrijden.nl. Bezoekers aan de metselwedstrijden zijn van harte welkom.

Meer berichten