Lezing van Herman Pleij op 14 februari in Breda

Herman Pleij komt met een nieuw boek, getiteld: 'Oefeningen in genot - Liefde en lust in de late Middeleeuwen'. Op uitnodiging van de Vrije Boekhandel in de Veemarktstraat in Breda geeft hij op vrijdagavond 14 februari (Valentijnsdag) vanaf 20.15 uur in de Waalse Kerk aan de Catharinastraat 83 in Breda een lezing over dit boek, dat op 23 januari zal verschijnen en 30 euro kost. De entree is 8 euro en kaarten zijn te koop bij de Vrije Boekhandel.

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan. Eerst projecteerde men onder het mom van morele verontwaardiging woeste seks op karikaturale boeren.

Maar rond 1500 schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Het is bijna schokkend om te lezen hoe deze vrijwel onbekende teksten gedetailleerde vuilbekkerij in artistieke vormen weten te gieten. De seksuele vrijwording leerde ook dat aanranden en verkrachten tot de hogere minnekunst behoorden. Was dat niet wat vrouwen eigenlijk wilden? Daarop volgde een repressie in de zestiende eeuw. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria's blote borst, de Hervorming dwong genot weer in het gelid van de voortplanting en verkrachting werd serieus vervolgd. Verlopen alle seksuele revoluties dan op dezelfde manier?

Meer berichten