Reprise lezing over René de Chalon (1519-1544)

Het Princenhaags Museum, Erfgoedvereniging De Oranjeboom, Heemkundekring Paulus van Daesdonck, Erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau, Stichting Breda Nassaustad en Stadssociëteit De Gouden Cirkel organiseren voor de tweede maal een gezamenlijke lezing over René de Chalon.

Gerald Dalinghaus, Marcel Dalinghaus en Henk Mannaert gaan op vrijdag 7 februari 2020 de 'vergeten' prins René de Chalon (1519-1544) (wederom) de aandacht geven die hij verdient. Ruim 500 jaar geleden, op 5 februari 1519, wordt René de Chalon, Graaf van Nassau in Breda geboren. Hij was de eerste prins van Oranje. René de Chalon was Graaf van Nassau en Heer van Breda. Na het overlijden van zijn kinderloos gestorven oom Philibert de Chalon, erft René in 1530 het Prinsdom Orange in Frankrijk en daarmee ook de Prinsentitel. De Graaf wordt de eerste (Katholieke) Prins van het Huis Oranje-Nassau. In 1544 sterft hij kinderloos op het slagveld bij Saint Dizier. Willem van Nassau uit Dillenburg is hierna zijn wettige erfgenaam.

De Tachtigjarige Oorlog brengt René de Chalon in de vergetelheid. En vervolgens wordt Willem van Oranje als de stamvader van het huis van Oranje-Nassau gezien. In 2019 was het 500 jaar geleden dat de eerste Prins van Oranje-Nassau in Breda werd geboren. Een mooie aanleiding om aandacht te besteden aan deze Prins, die slechts 25 jaren oud werd. Zonder hem zouden wij mogelijk nu geen Koningshuis van Oranje-Nassau hebben. U bent hierbij van harte uitgenodigd om in de Waalse Kerk bij de lezing aanwezig te zijn. Inloop vanaf 19.30 uur en aanvang lezing om 20.00 uur.

Om teleurstelling op de avond te voorkomen, maken we gebruik van de volgende inschrijfprocedure in verband met een maximumcapaciteit van de Waalse Kerk. Er wordt bij de ingang van de Waalse Kerk gewerkt met een gastenlijst. Deelname is gratis voor de leden en vrienden van de organiserende verenigingen en stichtingen. Niet-leden kunnen zich eveneens aanmelden. U betaalt dan €5,00. Een verzoek tot inschrijving kan worden gericht aan de secretaris van De Oranjeboom (secretariaat@deoranjeboom.nl).

Meer berichten