Benelux finale FIRST® LEGO® League 2019.
Benelux finale FIRST® LEGO® League 2019. (Foto: Thomas Vugs)

25 januari Benelux-finale FIRST® LEGO® League in Breepark

Zaterdag 25 januari vindt de Benelux-finale van FIRST® LEGO® League plaats in Breepark in Breda. Ruim 500 leerlingen in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar gaan in deze internationale wetenschap- en technologiewedstrijd de strijd met elkaar aan in een roboticacompetitie én presenteren een projectonderzoek naar leefbaarheid.

De 54 teams die in deze finale staan, zijn doorgestroomd uit regiofinales in de Benelux. In totaal namen 30.000 leerlingen dit seizoen deel aan de wedstrijd, een stijging van 50% ten opzicht van vorig schooljaar. De FIRST® LEGO® League wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie om leerlingen kennis te laten maken met wetenschap en technologie en dit in het lesprogramma te verankeren.

Verdubbeling deelnemers door nieuw lesmateriaal

Dit seizoen is er voor het eerst gewerkt met nieuw lesmateriaal dat zo is opgebouwd dat je er met de hele klas aan kunt werken. Hiermee gingen scholen zelf aan de slag en organiseerden eigen klas- en schoolfinales. Dankzij het nieuwe lesmateriaal konden dit schooljaar 30.000 leerlingen aan het techniekprogramma deelnemen, een stijging van 50% ten opzichte van de 20.000 leerlingen in het schooljaar 2018-2019. Het aantal teams dat zich naast de schoolfinales ook nog inschreef voor een regiofinale is dit jaar licht gestegen van 739 naar 809 teams. Doordat scholen het lesmateriaal nu voor de hele klas kunnen gebruiken, krijgen veel meer kinderen de kans om in hun schoolloopbaan met wetenschap en techniek kennis te maken.

Robotica, projectonderzoek en 21th century skills

FIRST® LEGO® League is een wedstrijd waarin jaarlijks meer dan 400.000 jongeren van overal ter wereld het hoofd bieden aan de maatschappelijke uitdagingen van morgen. Teams die deelnemen aan de wedstrijd, moeten een reeks opdrachten uitvoeren die elk jaar een ander thema meekrijgen. Dit jaar is het thema 'City Shaper' waarbij leerlingen onderzoeken hoe zij onze leefomgeving duurzaam kunnen verbeteren en daarvoor met een technologische oplossing komen. Bijvoorbeeld een verbetering om een gebouw of openbare ruimte in de eigen gemeenschap leefbaarder te maken, inclusief en rekening houdend met diversiteit. Naast het projectonderzoek is er een roboticadeel waar leerlingen met LEGO® MINDSTORMS® een robot bouwen en programmeren en missies binnen dit thema uitvoeren.

Brigitte van Helden, directeur van Stichting Techniekpromotie: 'Dit jaar is het thema dichtbij huis, namelijk onze eigen leefomgeving. We zien dat kinderen zich heel erg bewust zijn van de problematiek die het leven op aarde met zich meebrengt. De zorgen die er zijn om het klimaat maar ook hoe je mee kunt doen als je bijvoorbeeld een handicap hebt. Inclusiviteit is hierbij een sleutelwoord. We hebben kinderen gevraagd de leefomgeving duurzaam te verbeteren met technologische oplossingen. Tijdens de Benelux finale van 25 januari laten de 54 beste teams van de Benelux zien dat ze hier als echte wetenschappers briljante oplossingen voor hebben bedacht!'

Leerlingen (uit groep 7 en 8 en het 1e en 2e middelbaar) werken in teams van maximaal tien deelnemers en laten hun resultaat zien tijdens klas- en schoolfinales en/of tijdens regionale en nationale finales. Tijdens de Benelux finale aanstaande zaterdag scoren de finaleteams punten op drie onderdelen: hun oplossing voor een duurzame leefomgeving, daarnaast het robotontwerp en het snel en correct uitvoeren van robotopdrachten en als derde door te werken volgens de '21th century skills': vriendschap, samenwerking en sportiviteit. De teams die de finale van 25 januari winnen, bemachtigen naast hun Benelux-titel, een plaatsje op de wereldfinale: het World Festival in Detroit Michigan (VS), van 29 april tot en met 2 mei.

Publiek is van harte welkom

De openingsceremonie van de Benelux finale FIRST® LEGO® League op zaterdag 25 januari is om 10.00 uur en de dag eindigt om 18.00 uur. Het programma staat open voor bezoekers en de toegang is gratis.

Meer informatie vind je op http://firstlegoleague.nl/deelnemers/benelux-finale

Meer berichten