Foto: Ben van Duin

'2 voor 1'-voorstelling 'Een goed mens' in Nieuwe Nobelaer

Een goed mens, de tragikomedie met Jules Croiset en Victor Reinier in de hoofdrollen, is bejubeld door de Nederlandse theatercritici. Omdat Nieuwe Nobelaer haar publiek graag kennis laat maken met prachtig toneel kan de voorstelling op donderdag 6 februari om 20.15 uur bezocht worden met de aanbieding 2 halen, 1 betalen. Hierdoor zijn twee kaarten nu slechts 30,50 euro in plaats van 54 euro. Kaarten zijn te verkrijgen via de website www.nieuwenobelaer.nl of aan de balie.

Wanneer een oude psychiater (Jules Croiset) op het punt staat zijn praktijk te sluiten, krijgt hij bezoek van een intrigerende jongeman (Victor Reinier) en houden ze elkaar een spiegel voor. In een pittige confrontatie ondervragen ze elkaar en blijken ze – ondanks de onbevangenheid van de één en het cynisme van de ander – veel met elkaar gemeen te hebben. Tot welke conclusie leidt dit? Hadden ze sommige dingen achteraf anders aangepakt of komen ze erachter dat hun leven helemaal niet zo mislukt is?

Victor: "Een belangrijk thema in de voorstelling is de vraag wat het betekent om goed te zijn. Het stuk laat prachtig zien dat geluk en goedheid uiteindelijk in het moment zitten." De thematiek 'terugblikken op je eigen leven' is voor beide acteurs herkenbaar. Ondanks hun leeftijdsverschil (82 en 56) kijken ze er min of meer hetzelfde tegenaan: naarmate je ouder wordt, ben je niet meer helemaal dezelfde als wie je vroeger was. Jules: "Ik ben eigenlijk heel lang onvolwassen geweest. Als ik ergens van overtuigd was, dan moest ik dat uiten, luid en duidelijk. Nu ben ik milder, ik heb minder oordeel over anderen, kan dingen laten rusten." Hoewel Een goed mens onmiskenbaar gaat over afscheid nemen van het leven, is het allerminst een zwaar stuk. Victor: "Het staat vol rake en soms ook harde grappen. Het knappe is dat het nergens sentimenteel wordt. De patiënt duikt op de meest onverwachte plekken op en hij confronteert de dokter met allerlei dingen die hij helemaal niet kán weten. Dat geeft een geestige verwarring."


 

Meer berichten