Foto: Jan Korebrits

Zondag 2 februari Begijnhofroute Gilde de Baronie

Wist u dat het Begijnhof ruim 750 jaar bestaat? Zondag 2 februari verzorgt het Gilde de Baronie een Begijnhofroute waarin deze lange geschiedenis aan bod komt.

Verder gaat het over het dagelijkse wel en wee van de begijnen en wordt de plaats en functie van een begijnhof in die tijd toegelicht. In 1990 stierf het laatste Bredase begijntje, waarmee de oudste thuiszorginstelling van de stad tot het verleden behoorde.

De wandeling voert langs de plaats waar tot 1535 het eerste hof lag. Via het Valkenberg en het Kapucijnenhof gaat de route verder naar het huidige Begijnhof.

De aloude band van de Bredase begijnen met het Huis van Oranje-Nassau wordt toegelicht. Tevens wordt stilgestaan bij de gevolgen van de Reformatie. Interessante bijzonderheden die de revue passeren, zijn de begijnenrijst, het bleekveld en de bewaarschool, het kakhuis, de kosterij en de kruidentuin, de Waalse kerk en het washuis en Waterstaatsstijl. Natuurlijk komen ook de maatschappelijke en religieuze taken van de begijnen aan de orde.

Wilt u er meer over weten? Loop dan mee met de Begijnhofroute van het Gilde De Baronie. De start is om 14.30 uur vanaf de ingang van de Grote Kerk aan het Kerkplein 2 in Breda. Volwassenen betalen 5 euro en kinderen 2,50 euro, en de rondleiding duurt ongeveer 1½ uur.

Meer weten? Kijk dan op www.gildebaronie.nl/stadsgidsen

Meer berichten