Foto:

Belg Pieter Chanterie exposeert bij KOP

Een eigen solotentoonstelling! Dat is wat de Bredase kunststichting KOP en het Tilburgse Kunstpodium T de winnaar van de Jan Naaijkensprijs 2019 aanbieden. Deze prijs voor jong kunsttalent werd afgelopen juni door het Noordbrabants Genootschap uitgereikt aan de Vlaamse kunstenaar Pieter Chanterie (1996). Op vrijdagavond 14 februari opent bij KOP om 19:30 uur zijn tentoonstelling The Lobster's Lodge in de expositieruimte aan Veilingkade 8 in Breda.

Chanterie maakt kleine verhalende schilderwerkjes, vaak op hout, waarin hij zijn eigen fantasierijke universum creëert. Vanuit zijn liefde voor het narratief en fascinatie voor vertelvormen, of het 'vertelspel' zoals hij het zelf graag noemt, laat hij zich inspireren door zowel hedendaagse beeldcultuur als de kunstgeschiedenis. Dit resulteert in voorstellingen vol opmerkelijke dingen uit het dagelijkse leven, vermengd met fantasiebeelden. In zijn solotentoonstelling The Lobster's Lodge bij KOP, houdt hij als een poppenspeler de touwtjes in handen en voert je mee in een vertelling vol circus, kabouters en ook herkenbare dagelijkse taferelen.

,,De beelden van Chanterie trachten vertellingen te evoceren die alleen in het beeld bestaan en niet reconstrueerbaar zijn in een andere taal – zoals het vertelspektakel binnen in de circustent. De verre afstand is vlakbij – zoals men bij het gluren door een raam mee in de kamer staat. De wereld kent zijn eigen én dezelfde wetmatigheden als de wereld waarin hij huist – zoals de kleinste kabouter die in de grootste wereld leeft.'' (bron: website Kunstpodium T).

Chanterie behaalde in 2018 zijn master Schilderkunst aan de LUCA School of Arts in Gent en werd na zijn afstuderen geselecteerd voor het Apprentice Master Project van Kunstpodium T. In juni 2019 ontving Chanterie de Jan Naaijkensprijs: een prijs die uitgereikt wordt door het Noordbrabants Genootschap en wordt ingezet voor behoud en ontwikkeling van kunsttalent.

The Lobster's Lodge wordt vrijdagavond 14 februari om 19:30 uur geopend en loopt tot en met 29 februari. De expositie is te bezoeken van woensdag tot en met zaterdag en meer informatie vind je op www.kop.nu.

Meer berichten