MuziekSalon Spronk: 'Bertold Brecht en protest in muziek'

In het kader van de Boekenweek presenteert MuziekSalon Spronk in maart, in samenwerking met de bibliotheek, in  de concertzaal van de Nieuwe Veste aan de Molenstraat 6 in Breda het muziekverhaal 'Bertold Brecht en protest in muziek'. Dit 'verhaal' wordt verteld door William Schaffels, met medewerking van de tenor Martin Peulen en Jetje van Wijk op piano.

De Boekenweek 2020 heeft als thema 'dwarsliggers' en automatisch borrelen in de muziek dan de namen Bertolt Brecht en Kurt Weill naar boven. De bekende - en befaamde - auteur en toneelschrijver Bertolt Brecht wist als geen ander drama en muziek in te zetten om de politiek, economie en maatschappij ter discussie te stellen.

Een van zijn meest bekende werken waarin dat gebeurt, is die Dreigroschenoper, waaruit Martin Peulen, zelf een veelzijdig en onorthodox kunstenaar, een stel boeiende liederen zal uitvoeren met Jetje van Wijk aan de piano.

'Bertolt Brecht en protest in muziek' wordt een zoektocht door het muzikale landschap, naar dwarsliggers en -denkers zoals muzikale oproerkraaiers als Shostakovitch, Arvo Pärt en Ravel, maar ook bijvoorbeeld Bob Dylan. 

William Schaffels, jong muziektheoreticus met een geweldige kennis op gebied van zowel klassieke- als pop- en rockmuziek, die hij moeiteloos uit zijn mouw schudt, zal je binnenleiden in de kaleidoscopische wereld van componisten die begaan waren en nog zijn met de wereld en kwaliteit van leven. Van Gregoriaanse gezangen tot punk: een blik op de koppige componisten van de klassieke muziek en daar voorbij.

William (1991, BE) ademt muziek. Momenteel doceert hij Muziektheorie aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA), en de Academie voor Musical-/Muziektheater in Tilburg. Daarnaast vind je William geregeld op het podium, om de bezoekers uit te leggen waarom muziek de moeite waard is. Zijn devies is dat muziek van alle soorten een plek heeft. Bach of Alban Berg, romantiek of hardrock, barok of noise: mooi is mooi.

William Schaffels vertelt zijn (muziek)verhaal twee keer: op dinsdagmiddag 10 maart om 15.00 uur en op donderdagavond 12 maart om 20.15 uur. De entree is 14 euro, inclusief koffie bij binnenkomst en een, glaasje wijn achteraf.

Reserveren kan via www.muzieksalonspronk.nl/protest-in-muziek, of telefonisch via 076 - 5 20 37 80. Ook zijn de kaarten te koop bij de Nieuwe Veste en de Vrije Boekhandel.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden