Foto:

Expositie Henri De Cocker inVan Gogh Kerk

In de Van Gogh Kerk te Etten-Leur wordt van 1 maart tot en met 29 maart 2020 een expositie gehouden van de Vlaamse kunstschilder Henri De Cocker.

Henri De Cocker, Belgisch kunstenaar, geboren in 1908 te Vurste, in het Scheldeland ten zuiden van Gent en bij een verkeersongeval met zijn fiets te Gent overleden in 1978.

Zijn ganse leven bleef hij wonen en werken in zijn landelijk geboortedorp, waar hij zich in stilte en afzondering, los van modes of verplichtingen, eigenzinnig en integraal kon wijden aan zijn kunstenaarsroeping. Opgeleid aan de Gentse Academie, van 1933 tot 1942 en in Antwerpen aan het Hoger Instituut, in 1948 en 1949, in een klimaat waarin het expressionisme de toon aangaf, lag het voor de hand dat hij zou starten met post-expressionistische werken met Vlaams-rurale onderwerpen: de vele aspecten van het landbouwleven in zijn dorp, veldarbeid met kromgewerkte boeren, dampende ossen, korenoogsten en vooral met de grote aardappeloogsten.

In deze periode maakte hij kennis met de werken van Vincent van Gogh en fietste in 1947 naar Otterlo om er in het Kröller-Müllermuseum de tekeningen, studies en schetsen van Van Gogh te bestuderen; het meegebrachte boek met de reproducties ervan evenals de brieven en vele werken over Van Gogh zouden zijn hele leven binnen handbereik blijven.

In 1949 verbleef hij in Parijs, waar een nieuwe wereld voor hem open ging, een wereld van licht, van kleur, van andere vormen. Na meerdere picturale cycli te hebben doorlopen en vele zomerse studiereizen met de fiets, van de Noordkaap tot het zuiden van Europa, te hebben ondernomen zijn uiteindelijk de zware boerenwerken in de aardedonkere tinten geëvolueerd naar de zuiderse straatjes in een explosie van volle, fauvistische kleuren. In de laatste levensjaren kwam ook nog de ommekeer in zijn onderwerpen en is hij frenetiek vrouwenportretten beginnen schilderen, met geweld en botsende kleuren als in panische koorts opgezweept door de aangevoelde dood. De donkere expressionist, die evenals Van Gogh tragisch aan zijn einde kwam, is uiteindelijk even kleurrijk als Van Gogh geworden.

Op de expositie zijn maar liefst 50 werken van De Cocker te zien. De expositie is te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur in de Van Gogh Kerk, Markt 4 te Etten-Leur.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden