Euromate uit Breda krijgt als eerste het Schone Lucht-keurmerk

Zorgen voor schone en gezonde lucht. Sinds kort kunnen ondernemers die zich hiervoor inzetten, het Schone Lucht-keurmerk aanvragen. Daarmee geven ze aan dat ze zich jaarlijks inzetten voor schone lucht binnen het bedrijf maar ook voor het verbeteren van de buitenlucht door mee te werken aan het planten van groen. Euromate BV uit Breda behoort tot het eerste bedrijf met het Schone Lucht-keurmerk.

In Nederland is de lucht vervuild met onder meer fijnstof en stikstofoxiden. De laatste stof dringt door tot de kleinste vertakkingen van de luchtwegen waardoor de longen minder goed gaan werken. Fijnstof zorgt ervoor dat jaarlijks duizenden mensen korter leven of ernstig ziek worden. 

Veel bedrijven proberen met verschillende maatregelen de hoeveelheid luchtvervuiling tegen te gaan. Ondernemingen die dat aantoonbaar met succes doen, kunnen aanspraak maken op het Schone Lucht-keurmerk van Viridi Air.

Viridi Air betekent letterlijk groene lucht en is bedacht door de Brabantse ondernemer Jan-Joris van de Riet. Reden is dat hij daadwerkelijk in actie wil komen voor schone lucht. ,,Zeker met de stikstof- en coronacrisis is schone lucht nog actueler geworden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het coronavirus zich hecht aan fijnstof en dus is schone lucht voor bedrijven steeds belangrijker. Als ze investeren in luchtreinigers, willen ze wel weten of die producten werken. Een keurmerk helpt daarbij.’’

Producten, diensten en bedrijven kunnen het Schone Lucht-keurmerk, met het herkenbare groene boompje, verwerven. Bij een product moet aantoonbaar zijn dat 95 procent van de vervuiling (denk aan fijnstof, stofdioxide, ozon, CO2 en/of virussen) wordt gezuiverd. Wil een bedrijf het Schone Lucht-keurmerk voeren dan moet het jaarlijks bijdragen aan schonere lucht, binnen en buiten het bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld door de aanschaf van luchtreinigers of filters op uitstoot naar buiten, het verplicht thuiswerken, het vergroenen van het wagenpark en het verminderen van het energieverbruik. De uitgevoerde maatregelen en plannen worden beoordeeld door Viridi Air en de resultaten ervan zijn online voor iedereen in te zien. ,,Iedereen die met een bedrijf met het Schone Lucht-keurmerk in zee gaat, kan controleren wat de onderneming doet aan gezonde lucht’’, aldus Van de Riet.

Belangrijke voorwaarde om het keurmerk te krijgen, is dat het bedrijf meedoet in de aanplant van extra bomen in een buitenfilterproject van Viridi Air. Hierin worden bepaalde boomsoorten op een unieke manier geplant om buitenluchtfiltering mogelijk te maken. Dit wordt standaard meegenomen bij bedrijven die het Schone Lucht-keurmerk aanvragen. De eerste bomen zijn geplant in project “De Groene Schakel” in de buurt van Breda. 

Het eerste bedrijf dat het Schone Lucht-keurmerk heeft verworven is Euromate BV uit Breda. Deze onderneming is gespecialiseerd in luchtreiniging en heeft onder meer verschillende ziekenhuizen als klant. ,,Binnen- en buitenlucht staat continu in relatie met elkaar. Vervuilde lucht komt van buiten naar binnen en andersom. Vandaar dat wij ons aangesproken voelden door de missie van Viridi Air. Door het Schone Lucht-keurmerk en partnership versterken we elkaar. Wij zuiveren de binnenlucht en Viridi Air de buitenlucht. En beide zijn duurzame methoden…” aldus Stijn van Iersel van Euromate. Het Bredase bedrijf heeft verschillende maatregelen genomen om het keurmerk binnen te halen. Zo is onder meer de ‘wasstraat’ waar de herbruikbare filters worden gereinigd, opnieuw ingericht zodat minder water en energie wordt gebruikt. 

Bedrijven met het keurmerk worden jaarlijks herbeoordeeld want het is een jaar geldig. Daarmee is veiliggesteld dat bedrijven zich jaarlijks blijven inzetten voor schone lucht, binnen en buiten het bedrijf.

Meer weten over het Schone Lucht-keurmerk? Neem contact op met Jan-Joris van de Riet van Viridi Air (www.viridiair.nl).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden