Op 1 juni gaan de terrassen weer open. Ter voorbereiding wilde de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland 25 mei proefdraaien. Maar helaas steekt Den Haag daar een stokje voor.
Op 1 juni gaan de terrassen weer open. Ter voorbereiding wilde de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland 25 mei proefdraaien. Maar helaas steekt Den Haag daar een stokje voor. (Foto: Jan Korebrits)

Geen proefdag voor horeca in Breda op 25 mei

De Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland had een plan om op maandag 25 mei te gaan proefdraaien ter voorbereiding op het openen van de horeca op 1 juni. Dit plan was er op gericht om goed beslagen en op een veilige en verantwoorde manier ten ijs te komen op dag dat de horeca weer paraat moet staan.

In navolging van Breda zou ook in Tilburg op woensdag 27 mei een tweede proefdag hebben plaatsgevonden als in den Haag zou worden besloten de tests toe staan. Op deze tweede testdag zouden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet kunnen worden en zo voor heel Nederland als voorbeeld kunnen dienen.

Helaas kwam vrijdagmiddag 22 mei een telefoontje uit Den Haag, waarin werd medegedeeld dat de proef niet mag plaatsvinden. Voornaamste reden hiervoor is dat de schaal te groot was, hierdoor was de uitzondering op de landelijke aanwijzing van de minister niet mogelijk.

Ondanks deze tegenslag blijft de gemeente Breda in gesprek met de horeca over hoe er zo goed mogelijk voorbereid kan worden op maandag 1 juni. Daarbij blijft natuurlijk het devies; vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en reserveer van te voren je plekje.

Burgemeester van Breda, Paul Depla: ,,Het is moeilijk te begrijpen dat er vanuit den Haag geen ‘go’ komt op deze proefdag voor de horeca in Breda. Met het oog op de ervaringen die we op Hemelvaartsdag opgedaan hebben, zou het heel verstandig zijn om voor de opening van de horeca op 1 juni een generale repetitie te draaien. Ontzettend veel mensen smachten al een hele tijd naar een bezoek aan hun favoriete horecazaak. De verwachting is dan ook dat Nederland op 1 juni hier in grote getalen weer gebruik van wil maken. De kans is groot dat er die dag kinderziektes de kop opsteken, waardoor er problemen gaan ontstaan. Die kinderziektes hadden we juist op deze proefdag vroegtijdig kunnen signaleren, en daarna met de rest van het land kunnen delen.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden