Foto:

Cadetten KMA lezen Jan Terlouw’s ‘Oorlogswinter’ voor aan basisschoolleerlingen (+ filmpje)

Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) hebben niet stilgezeten in de coronatijd. In het kader van '75 jaar vrijheid' nam een aantal cadetten het initiatief om met een online lessenreeks gebaseerd op het boek ‘Oorlogswinter’ kinderen te vertellen over vrijheid.

Elke woensdagmiddag om 13.00 uur komt er een nieuwe aflevering online op het YouTube-platform ‘Thuis naar School’. In een reeks van 8 afleveringen brengen de cadetten de Tweede Wereldoorlog op een toegankelijke manier onder de aandacht van kinderen tussen de 10 en 12 jaar.

In de online serie ‘Michiel in de Oorlog’ vertellen zij het verhaal van de 16-jarige Michiel. Het verhaal komt uit het boek ‘Oorlogswinter’, geschreven door Jan Terlouw en is een indrukwekkende weergave van het leven in Nederland gedurende het laatste jaar van de Duitse bezetting. 

Cadetten lezen korte passages voor uit het boek ‘Oorlogswinter’, waarna wordt ingegaan op belangrijke historische aspecten. Hierin worden zij ondersteund door geschiedenisdocenten van de Faculteit Militaire Wetenschappen. De setting is het historische terrein van de Koninklijke Militaire Academie, het Kasteel van Breda.

De serie is bedoeld als een leuke afwisseling op het reguliere curriculum. Het verhaal geeft basisschoolkinderen op een spannende maar luchtige manier inkijk in dilemma’s van jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Om te begrijpen hoe belangrijk vrijheid is, mag het verhaal van de oorlog niet worden vergeten. In ‘Michiel in de Oorlog’ vertellen cadetten waarom vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

De eerste aflevering is hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=77RccEpofik 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden