Foto:

Campagne 'Deel je zorg' voor jonge mantelzorgers van start

Ruim de helft van de jonge mantelzorgers vindt de zorg voor een familielid met een ziekte of beperking weleens zwaar. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van VWS.

Door de uitbraak van het coronavirus is de zorg vaak nog zwaarder. Bijvoorbeeld omdat degene waarvoor de jongere zorgt de hele dag thuis is, of omdat er angst is voor besmetting. Vandaar dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Week van de Jonge Mantelzorger (van 1 tot 7 juni) start met de campagne ‘Deel je zorg’. Ook in Breda is er in die week extra aandacht voor jonge mantelzorgers.

De campagne moet jonge mantelzorgers aanmoedigen om over hun zorg(en) te praten, hun grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. In online video’s delen BN’ers die ook mantelzorger zijn hun ervaringen, waaronder radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal. Ook geven ze tips over hoe jonge mantelzorgers het onderwerp bespreekbaar kunnen maken.

In Nederland is een op de vijf jongeren mantelzorger. Ze groeien op in een gezin waarin een ouder, broer of zus extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een langdurige ziekte, een beperking, psychische problemen of verslavingsproblematiek. Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon’ bij. Daarom vinden ze hulp vragen lastig.

De campagne en de Week van de Jonge Mantelzorger moeten hierin verandering brengen. In deze week is er extra (online) aandacht voor jonge mantelzorgers. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de activiteiten die horen bij de Week van de Jonge Mantelzorger verplaatst naar half oktober. Ook de activiteiten die in Breda gepland stonden zullen plaatsvinden in oktober.

Jonge mantelzorgers in Breda kunnen terecht bij StiB. Ben je jonge mantelzorger en wil je informatie, advies, contact met andere jonge mantelzorgers of wil je je verhaal kwijt? Dat kan, via e-mail, WhatsApp, de telefoon of beeldbellen. Neem hiervoor contact op met Saskia Wagenmakers, via: s.wagenmakers@stib-breda.nl. of 076 – 7 50 32 00. Of stuur StiB een berichtje via Instagram (@Stibbreda). Via Instagram blijf je meteen op de hoogte van het laatste nieuws en leuke activiteiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden