'Ziek & Gezond' in CollectieLab besteedt tot begin volgend jaar aandacht aan verhalen over onder meer de ziekenzorg, gast- en ziekenhuizen en het omgaan met virussen in Breda. FOTO: EMILE VAN WAEGENINGH
'Ziek & Gezond' in CollectieLab besteedt tot begin volgend jaar aandacht aan verhalen over onder meer de ziekenzorg, gast- en ziekenhuizen en het omgaan met virussen in Breda. FOTO: EMILE VAN WAEGENINGH (Foto: Emile van Waegeningh)

CollectieLab presenteert tot maart 2021 'Ziek & Gezond'

BREDA - In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over de ziekte(s) en gezondheid
in Breda. Met archivarissen, archeologen en conservatoren in de stad zoekt het weer geopende Stedelijk Museum Breda in de Boschstraat vanaf 1 juni tot en met 14 maart 2021 naar allerlei bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia doet hieraan mee. De mooiste verhalen uit verschillende eeuwen worden gepresenteerd in CollectieLab.

CollectieLab geeft 'n beeld van de medische geschiedenis van de stad. Naast het originele interieur van drogisterij Smagghe, recepten voor geneesmiddelen en foto’s van het militair hospitaal van de KMA worden er ook instrumenten en zelfs menselijke resten getoond. Regelmatig komt 'n ander thema naar voren. Als eerste wordt er aandacht besteed aan de ziekenzorg voor de militairen en aan de medici in Breda. Daarna focust CollectieLab op de gasthuizen en de ziekenhuizen, en hoe met virussen zoals we die vandaag de dag kennen (zoals nu corona, destijds de Spaanse griep en de pest) omgesprongen werd. Ten slotte staat Jan Ingenhousz centraal. Deze Bredase arts werd in de 18e eeuw beroemd door z'n inenting tegen pokken en als lijfarts van keizerin Maria Theresia.

Meer over 'Ziek & Gezond' - van Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda, Archeologiedienst Breda en Amphia - op https://stedelijkmuseumbreda.nl/.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden