Foto:

Laurens Smulders uit Breda wint 41e Nationale Scheikundeolympiade

Laurens Smulders (17 jaar, 6v) uit Breda van het Stedelijk Gymnasium in Breda is de winnaar geworden van de 41e Nationale Scheikundeolympiade (NSO).

De andere winnaars zijn Pascal Otjens (16 jaar, 6v) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, Valentijn Tromp (18 jaar, 6v) van het Corderius College in Amersfoort en Casper Tops (17 jaar, 6v) van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum.

Laurens had eerder op de dag ook al de tweede plaats veroverd bij de Nationale Natuurkundeolympiade! Ook bijzonder is dat een leerling uit 4v doorgedrongen was tot de top van de NSO: Derk Wiersma van De Ambelt uit Zwolle behaalde een ex-aequo 11e plaats. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 4.500 scholieren mee. Aan de finale hebben 15 jongens en 2 meisjes deelgenomen; 12 uit 6 vwo, 4 uit 5 vwo en 1 uit 4 vwo.

Corona zet ook NSO-week op zijn kop

De NSO zou van 3 tot en met 10 juni aan de Universiteit Maastricht gehouden worden, maar kon door coronabeperkingen helaas niet doorgaan. In plaats van colleges en practica op locatie, konden de leerlingen zich met online les- en oefenmateriaal voorbereiden op het theoretisch NSO-examen dat op 9 juni afgenomen is. Er was dit jaar dan wel geen afsluitend centraal examen op scholen, maar de NSO-toppers hebben nu toch examenstress aan den lijve kunnen ondervinden.

Internationale Chemieolympiade

De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.

De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO). Deze zou van 6 tot en met 15 juli in Istanbul gehouden worden, maar in plaats daarvan wordt nu op 25 juli gelijktijdig in meer dan 60 landen onder examenomstandigheden een 5 uur durende theorietoets afgenomen. Op deze manier kunnen de toppers van deze olympiade zich toch wereldwijd meten met andere getalenteerde scholieren.

Meer informatie vind je op www.scheikundeolympiade.nl, https://icho2020.tubitak.gov.tr en www.scheikundeolympiade.science.ru.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden