Op 51 meter hoogte worden de wijzers gedemonteerd.
Op 51 meter hoogte worden de wijzers gedemonteerd. (Foto: Henk Bakker)

Kerkklok Laurentiusklok twee maanden buiten werking

Inwoners van het Ginneken, terrasbezoekers en willekeurige voorbijgangers zullen de afgelopen week verbaasd omhoog hebben gekeken om te zien hoe laat het is op de torenklok van de St. Laurentiuskerk aan de Ginnekenweg. In plaats van de juiste tijd kijkt men aan tegen een vierkant houten bord. Wat is er gebeurd?

Met behulp van een hoogwerker werden 8 juni op een hoogte van 51 meter de wijzerplaten en de wijzers van de klok naar beneneden gehaald. Voor het eerst in 120 jaar De wijzers van de klok worden voorzien van een nieuw laagje bladgoud en de wijzerplaten krijgen een nieuwe frisse kleur. De wijzerplaatverlichting wordt ook vervangen. Verder wordt het uurwerk aangepakt. Tot voor kort was het nog zo dat alle vier de klokken door één aandrijfsysteem werden bediend. Straks heeft iedere klok zijn eigen aandrijfsysteem.

De torenklok blijft wel slaan, maar de inwoners van het Ginneken zullen twee maanden moeten wachten, alvorens zij weer weten hoe laat het is. Dit alles vindt plaats in het kader van een omvangrijke restauratie van de St. Laurentiuskerk.

Het opknappen van de wijzerplaten en de wijzers kost ongeveer 40.000 euro. Daarnaast wordt de rest van het houtwerk van het rijksmonument hersteld voor 110.000 euro. De helft van de totale kosten van 150.000 euro betaalt het Rijk.  Met de actie 'Weet 't Ginneken wel hoe laat het is?' hebben de ondernemers inmiddels 8300 euro opgebracht.  Ook zal een beroep gedaan worden op particuliere giften. 

Meer informatie: www.parochieheiligefamilie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden