Woonboulevard Breda reguleert bezoekersstromen met slimme druktemeter

Nederland heeft enkele maanden op slot gezeten, maar inmiddels openen steeds meer winkels, bedrijven en parken hun deuren. Helaas blijkt het lastig om de grote bezoekersstromen goed te managen, en daarom worstelen Woonboulevards, stranden en binnensteden hoe daarmee om te gaan.

Om de heropening veilig te laten verlopen en bezoekers voldoende afstand van elkaar te laten bewaren, is het belangrijk om bezoekersstromen te reguleren en crowd management toe te passen. Woonboulevard Breda heeft nu als eerste in Nederland een slimme druktemeter, een co-creatie van de Internet of Things (IoT) oplossing van Future Connections en creative & digital agency iBiZZ.


Wat doet deze slimme druktemeter?
De druktemeter is een intelligent systeem: met behulp van een slimme camera en telsysteem meet de druktemeter automatisch bezoekersstromen, verkeersstromen en straatactiviteit. Door het realtime meten en analyseren van deze data, kan er worden bepaald of er zich drukke en onveilige situaties voordoen. Hier kan vervolgens op geacteerd worden.

 Hoe werkt de druktemeter?

De druktemeter maakt gebruik van slimme IoT oplossingen van Future Connections. Met een IP-camera, wifi-sensor, Bluetooth GPS-systeem of deurteller (bezoekersteller) worden de inkomende en uitgaande bezoekers en auto’s geteld. Is het te druk op een bepaalde plek, dan verstuurt de druktemeter automatisch een notificatie, die iBiZZ heeft gekoppeld aan de website en diverse online communicatiekanalen. Bezoekers worden zo met een melding automatisch geïnformeerd over de drukte op de Woonboulevard, zonder menselijke tussenkomst. In het geval van een verkeerslicht gelden de volgende acties:

Rood: Het is te druk, annuleer uw bezoek, je bent van harte welkom op een ander moment.

Oranje: Het is druk, maar uw bezoek is mogelijk.
Groen: Het is rustig op de woonboulevard, kom gerust langs.

Communiceren met bezoekers over drukte
De data van de druktemeter wordt automatisch geanalyseerd, zonder menselijke tussenkomst. Is de dichtheid bezoekers of auto’s te hoog op een bepaalde plek, dan gaat er een signaal uit naar diverse communicatiekanalen. Zo is het mogelijk om te communiceren via een informatiebord en online kanalen. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om geautomatiseerde sms’jes en Whats App-berichten te versturen, pop-ups op websites te plaatsen en meldingen op Google en Google My Business te tonen.

Is de druktemeter AVG-proof?
Er wordt vertrouwelijk omgesprongen met de data die de druktemeter verzameld. De privacy van personen (en persoonsgegevens) vindt de Woonboulevard zeer belangrijk en de druktemeter voldoet aan de strikte regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) doordat er geen individuele gegevens worden opgeslagen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden